Günlerdir Ay’dan bahsedip duruyorum, üstelik bir de yarın Dolunay var. İsterseniz astrolojide Ay neyi sembolize ediyor biraz ona bakalım. Ay sistem içinde küçücük bir uydu olmasına rağmen, dünyadan bakıldığında Güneş ile aynı büyüklükte gözükür. Yani her hangi bir Astroloji haritasında Ay pek çok zaman Güneş kadar önemli bir ögedir. Kadınların kendisiyle ve diğer kadınlarla, erkeklerin ise içlerindeki dişil yanla ve kadınlarla olan ilişkilerini anlatır.

Ay ve kadınlar… Dişilik ve Ay… Üreme ve Ay… Oysa ki bizim kültürümüzde eril olarak kabul edilmiş, Ay-Dede. Astroloji’de de, mitolojide de ve aslında erken dinlerde de Ay dişi. Ataerkil düzenin etkisiyle iyice unutulan dişil gücün ve yaratıcılığın, yenilenme ve var etmenin sembolü. Belki bundan sonra çocuklara masal anlatırken “Ay Nine” demek daha doğru olur.

Yengeç burcunun yöneticisi olan, Boğa’da kuvvetlenen Ay, tüm kadınların kişiliğindeki belirleyici, temel parça. Yani hemen bütün kadınlarda biraz “lunatik”lik var. Malum Ay’ın evreleri gibi kadınların da hayat akışında dalgalanmalar, ruh hallerinde değişimler var.

Kadınlar döngüsel olarak, 28 günde bir Dolunay gibi şişiyor, geriliyor. Sonra Son Dördün’deki karanlık gibi, giderek içine dönüyor, dışarı kapanıyor. Sonunda döngü tamamlanınca, Yeniay gibi, bir “yeniden doğmuşluk” yaşayıp, rahatlıyor ve gevşiyor.

Gökyüzünde Tanrıça Luna, hareketine devam ettikçe, bizim de yaşantımızın farklı alanlarında dalgalanmalar oluyor. O burç değiştiriyor, bizim de günlük hayatımızın farklı alanlarına konsantrasyonumuz artıyor.

Ya peki doğum anındaki, yani doğum haritasındaki Ay?

Gökyüzünde her zaman bir tarafı ışığa, diğer tarafı da karanlığa dönük Ay, karakterimizdeki aydınlık-bilinçli taraf ile karanlık yani, bilinçdışı arasında düzenleyici görevini yapıyor.

Doğum haritasındaki Ay bizim kendimizle, ruhsal olarak ilişkilerimizi belirliyor. Sütün bulunduğu kabın şeklini, birlikte olduğu yiyeceklerin kokusunu alması gibi, bulunduğu burçtan etkileniyor.

Bir başka paylaşımda da Ay’ın doğum haritasında bulunduğu burca göre etkilerini anlatmak isterim. Sizin Ay’ınız nerede acaba?

Sevgiyle,


Yorumlar

Popüler Yayınlar