Oğlak burcunun temel motifi toplumda kurallar koymak ve uygulamaktır. Kendine koyduğu hedeflerle, mevki sahibi olmak, toplumsal statüye kavuşmak gibi amaçları önceliklidir. Amacına ulaşmakta sonuna dek mücadele, disiplin, tutuculuk, geleneklere bağlılık ve öncülük en tipik karakteristikleridir.

Oğlak, pratik olmayı, ayaklarını sağlam yere basmayı, üretmeyi ve somut değerlerle hareket etmeyi tercih eder. Karşıt burcu Yengeç gibi, içe kapalı bir yanı da olan Oğlak, hareket geçmeden önce tedbir almayı, hazırlık yapmayı ve tehlikeleri tartarak hareket etmeyi ister.

Zıt burcu Yengeç anneyi, ev yaşamını ve korunmayı, Oğlak ise babayı, toplumsal hayatı ve dış dünyaya açılmayı temsil eder. Yani Oğlak ebeveynin üstlendiği rol, daha disiplinli ve kuralcıdır. Kendi amaçlarına, hedeflerine ve kurallarına olan sonsuz inancı çerçevesinde, çocuğunun da kendisi kadar kararlı, disiplinli ve üretken olmasını bekler.

Duygusal yanını açıklıkla ortaya koymaktan çekinen bir yapısının olması çocuğuyla ilişkisinde sınırların olmasına ve bazen kendini ifade etmekte zorlanmasına neden olabilir. Oğlak bir ebeveynin çocuğu, anne ya da babasının kendisini sevmediği düşüncesine de kapılabilir. Dolayısıyla Oğlak erişkin anne ya da baba olma sorumluluğuna eriştiği zaman, daha dikkatli olmalı ve yumuşak olmak, buzları eritmek için elinden geleni yapmalıdır.

Kuralcılığa ve disipline olan merakı kimi zaman çocuğun zorlanmasına ve dayatmalar yaşanmasına neden olabilir. Bu davranış biçimini bir tür “baskı” olarak algılayan çocuk rahatlıkla isyankar bir tutum ve davranış biçimi içerisine girebilir.


Yorumlar

Popüler Yayınlar