Günün tarihçesine birlikte bakalım istedim.

Sevgililer Günü aslında Aziz Valentine’in M.S. 3.y.y.da İmparator Caldius’un yasaklarına karşı çıkarak gençleri gizlice evlendirmesine dayanır. Aziz Valentine bu ihanetinin bedelini M.S. 14 Şubat 270’de idam edilerek ödemiştir. Onun anısına da bu gün Sevgililer Günü olarak ilan edilmiştir.

Roma’da da 14 Şubat tanrı ve tanrıçalarının kraliçesi olan Juno’ya ithaf edilir ve bayram yapılırdı. Juno Astroloji’de sembolizması gibi mitolojik olarak da kadınlık ve evlilikle bağlantılıdır. Hemen arkasından da Lupercalia Bayramı başlıyordu.

Bu bayramda genç kızlar, isimlerini küçük kağıt parçalarının üzerine yazıp bir kavanoza koyarlar genç Romalı erkekler kavanozdan çektikleri isme göre seçtikleri kızla bayram boyunca beraber olurlardı. Eğer bu birlikteliklerden aşk doğarsa, çiftler için bayram süresinin sonunda ömür boyu birlikte olmak için evleniyorlardı.

Günümüzdeki kutlamalar ise ilk defa 14 Şubat, 1800 yıllarda Amerikalı Esther Howland'ın ilk Sevgililer Günü kartını yollamasıyla başlamıştır. Doğal olarak günün ticari yönü daha fazla önem kazanmış ve yaygınlaşmıştır. Ayrıca bugün çok sayıda evlenme teklifinin de gerçekleştiği herkesçe malumdur.

Her gününüzün Sevgililer Günü olması dileğiyle…

Sevgiyle,


Yorumlar

Popüler Yayınlar