Yay, hayatındaki değişimlere kolay adaptasyon geliştirir. Ebeveyn olarak sorumluluk alan Yay insanı zorluk çekmeden bu yeni rolü rahatlıkla kabullenir. Yay için de, bu adaptasyon yeteneği, kendi gerçeklerinden uzaklaşma, temel ihtiyaçları göz ardı etme riskini taşır. Bilgi, macera ve deneyim avcısı olan Yay anne-baba, çocuk sahibi olmayı da farklı bir macera olarak algılayabilir.

Geniş görüşlü ve sisteme güvenen Yay anne-baba, çocuğu yaşamın akışına bırakırken, diğer ebeveynlere göre rahattır. Yay ebeveynin kendine göre toplumsal ve ahlaki kuralları vardır, ancak çocuğunun deneysel yollarla doğruyu bulmasında esnektir. Çocuğu için her zaman en iyinin ne olduğunu bilmesine rağmen, Yay ebeveyn küçüğün doğruyu kendi bulmasına yardım etmeyi tercih eder. Çocuğun seviyesine rahatlıkla inen Yay, gerek oyunda gerekse eğitim yaşantısında, küçüğünün en yakın destekçisidir.

Yay insanı genişlemeye, özgürleşmeye ve eğlenmeye düşkündür. Bu karakteristik çocuğuyla ilişkisinde de görülür. Çocuğunun erken yaşlarıyla birlikte onunla dostça, sıcak, samimi ve açıklığa dayanan bir ilişki kurmayı hedefler. Geleneksel anne-baba rolünün ötesinde, demokrat, daha fazla özgürlük veren ama, her zaman çocuğundan yalansız, açık ve dürüst davranışlar bekleyen bir yaklaşımı vardır.

Yay anne-baba için disiplin mekanizmasını somut hale getirmek, katı kurallarla hareket etmek, çocuğu bu şekilde yetiştirmek anlamsızdır. Yani karakter olarak özgürlük kavramını anlamakta zorlanan çocuklarda Yay ebeveynin daha dikkatli olması özgürlük-disiplin arasındaki dengeyi ustaca ortaya koyması önemlidir.

Hatalar, başarısızlıklar karşısında toleransı son derece yüksek olan Yay ebeveyn çocuğunun gevşemesinde ve özgüvenli bireyler olarak yetişmesinde büyük bir role sahiptir. Ancak hataların bir noktada son bulması gereğini, toleransın bir yere kadar devam edebileceğini de göstermek durumundadır. 

 

Yorumlar

Popüler Yayınlar